Solliciteren; hoe begint je nieuwe IT baan écht goed?

deel 1: 3 cv-tips

Een nieuwe IT baan komt niet aangewaaid, tenminste niet voor de meesten. En als je een nieuwe baan wilt weet je: het is net als huizen zoeken want voor je het weet zijn er al 50 andere belangstellenden. Hoe zorg je ervoor dat jij er met je cv en motivatie eruit springt? Deze tips helpen je!

tip 1: twee cv’s in plaats van één generieke

Softwareprogramma’s hebben allang hun sporen verdiend binnen recruitment, en de kans dat je cv in een Applicant Tracking System (ATS) terechtkomt is groot. Zo’n ATS zorgt voor het verzamelen, sorteren en filteren van sollicitaties voor recruiters. Naar schatting meer dan 50% van de organisaties gebruiken een ATS dus: serieus rekening mee houden. Schrijf daarom een apart, gegarandeerd goed ‘leesbaar’ cv voor zo’n recruitmentsysteem:

  1. met een .doc of .docx bestand als format, die is beter ‘leesbaar’ voor een ATS.
  2. met de juiste trefwoorden voor filtering (denk aan OS versies, programmeertalen, hardware die je beheerst), duidelijke functienamen, opleidingen, kennis van vakgebieden en talen die je spreekt.
  3. zonder afbeeldingen of grafieken want dat verstoort het ‘lezen’ van je cv door het systeem.
  4. tabellen, headers of footers achterwege gelaten.
  5. standaard bulletpoints, liever niet de (mooiere) vinkjes of open vierkantjes.

Zoals gezegd: circa 50% van alle sollicitaties gaat via een recruitmentsysteem. Is dat toevallig niet zo (omdat je een email stuurt naar solliciteren@ of direct naar de recruiter) stuur dan gewoon je eigen, mooi opgemaakte cv toe. Die mag dus wel in pdf formaat zijn. Op zoek naar sjablonen voor je cv? Verderop in deze blog kom je tips voor goede sjablonen tegen.

tip 2: Hard skills versus soft

Het verschil zit ‘m al in de woorden zelf: harde eisen zoals opleiding, technische IT kennis, aantal jaren werkervaring en specialisatie binnen het IT domein moeten duidelijk, liefst bovenaan bij je werkervaring staan. Waarom? Omdat ervaring telt en werkgevers ook willen zien dat je groeipotentie hebt, in het verleden en voor als medewerker bij het nieuwe bedrijf.

Gelukkig is er ook de menselijke kant, want een nieuwe leidinggevende of hr manager wil graag de mens achter het cv leren kennen. Soft skills dus, van die zachte kenmerken als je karakter, goede eigenschappen, voorkeuren en zelfs hobby’s (zeker als je thuis een mooi netwerk en een Azure sandbox hebt draaien) kun je vermelden. Houd het wel beperkt tot een korte, pakkende opsomming.

Waarom zijn soft skills belangrijk voor een werkgever? Als je in je vorige werk of zelfs privé bewezen hebt goed te kunnen delegeren, besluitvaardig handelen of presenteren kan dat zomaar de doorslag geven bij de keuze voor jouw cv en kandidatuur. Of je de skills nu direct nodig hebt in je nieuwe baan of pas over een tijdje dat maakt niet zoveel uit. Dus zet erop, die soft skills!

tip 3: HELP wat voor cv?

De groeten van de mensen achter
Daphne

Daphne

Danielle

Danielle