Selectie van IT professionals

6 sollicitatievragen die écht werken

 

JA het is uitdagend: selectiegesprekken met IT-ers. Ook recruiters, hr-consultants en IT managers worstelen er dagelijks mee: hoe scheid je kaf van koren bij gesprekken met systeembeheerders of ontwikkelaars? Je komt er niet met alleen het afvinken van certificeringen en technische kwalificaties, maar hoe dan verder? Soft skills zoals samenwerken, communiceren, initiatief nemen zijn minstens even belangrijk als vakkennis. En het toepassen van persoonlijkheidstests schrikt af. Gelukkig zijn er beproefde sollicitatievragen voor de selectie, waarmee je de échte IT topper voor je team vindt. We hebben de beste interview vragen op een rij gezet voor je.

1. Elke dag achter de computer, waarom?

Intrinsieke motivatie van een IT-er is het belangrijkst; de liefde voor het vak. Deze eerste vragen bieden diepgaand inzicht in hoe een kandidaat ‘bedraad is’. Niet iedere IT’er is extravert of praat makkelijk. Non-verbale signalen (stemverheffing, enthousiasme in gebaren, energieke oogopslag) moeten overeenstemmen met het antwoord dat de kandidaat geeft.

  • Is dit beroep je passie? Waar blijkt dat uit?
  • Vanaf welke leeftijd begon je interesse in systeembeheer of software, vertel daar iets over.
  • Wat voor systeem heb je thuis opgezet? Programmeer je in je vrije tijd?

2. Wat maakt iemand een goede IT professional/systeembeheerder/developer?

Met andere woorden: hoe denkt de kandidaat over zijn werk. Gaat het vooral om leuk werk, oplossen van problemen, communicatie of iets anders? Richt de kandidaat zich met name op zijn/haar technische vaardigheden of het behalen IT-certificeringen? Selecteer de kandidaat die een mooie balans aanhoudt.

3. Waar vind je de (online) kennis om beter te worden in je werk?

Welke sites, communities, podcasts en social media feeds raadpleeg je om op de hoogte te blijven van relevante ontwikkelingen in je vakgebied? Schrijf je zelf misschien blogs? Hieruit blijkt of een kandidaat betrokken is bij zijn/haar vakgebied en ook of hij/zij vooral kennis haalt of ook deelt (solist of teamplayer).

4. Wat vind je van agile werken?

Agile werken heeft te maken met teamwork. Agile en/of Scrum is in teamwerk vaak de standaard in samenwerking met dagelijkse standups en een organisatiestructuur die het faciliteert. Als een IT-er er ervaring mee heeft, vraag dan naar zijn/haar voorbeelden van goede (agile) samenwerking en waar zaken beter kunnen. In de antwoorden hoor je als het goed is de verhouding specialist/solist en teamspeler in de persoon.

5. Technische/hardskills: hoe houd je ze ‘up to date’?

IT is altijd in ontwikkeling en een goede IT-er dus ook. Meet hier het enthousiasme van een kandidaat over zijn/haar professionele ontwikkeling.

  • Volgt de kandidaat online training(en), en zo ja in vrije tijd of (deels) werktijd?
  • Waarin wil deze IT’er zich specialiseren?
  • Wat is de waarde van hackathons en projecten voor de ontwikkeling van kennis?

6. Kun je [noem hier relevante technologie] in eenvoudige bewoordingen uitleggen?

ICT’ers moeten complexe technologie uit kunnen leggen; het vermogen om te communiceren met niet-technische mensen is een must. Vraag door om te kijken of de sollicitant deze vaardigheid beheerst. Gebruikt de kandidaat alleen maar technische termen, afkortingen en jargon? Dan is hij/zij waarschijnlijk meer iemand voor het werk ‘op de achtergrond’, en minder ‘customer facing’.

Interviewen maar!

Selectiegesprekken kunnen dus beter! Met deze vragen kom je zeker tot de kern van de persoon achter de IT professional. Meer weten over hoe je succesvol IT-ers vindt en selecteert? Volg gewoon de blogs van Mens & IT en je krijgt de antwoorden.

Bij Mens&IT werken we met én luisteren we graag naar IT-ers en opdrachtgevers, vooral omdat we zélf uit de IT komen. Onze Devops, Infra en Cloud specialisten willen zijn natuurlijk zichtbaar op LinkedIn. Meer weten wie het zijn? Mail naar info@mens-en-it.nl.

De groeten van de mensen achter
Daphne

Daphne

Danielle

Danielle