Werknemer 3.0; werving én werken gaan remote

 

Thuiswerken voor medewerkers hebben we de afgelopen maanden uitgebreid kunnen testen. Het ‘omgaan naar remote’ deden we in de recruitmentbranche al een tijd: een nieuwe kandidaat telefonisch, Teams of Zoom spreken voorafgaand aan een live gesprek op kantoor. Juist op kantoor bij de klant vond de verdieping plaats; kennismaking met leidinggevenden/directie en human resources, doornemen van alles rondom de vacature in detail én een relatie opbouwen met elkaar. Datzelfde kantoor was ook vaak een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde; ruime werkplekken, goede bereikbaarheid of parking, lekkere catering, multimediaal vergaderen etc. etc.

Covid-19 breekt die solide basis van baksteen en beton af; kantoormuren zijn niet meer de ideale plek voor een werkdag lang met collega’s. Het  nieuwe normaal is een ander gebruik van kantoor, met als uitgangspunt: werken thuis tenzij het niet anders kan. Voor veel werknemers is het roer ondertussen al om; thuiswerken bespaart ons de file, het maatpak en de nooit aflatende afleidingen van de  kantoororganisatie. Zonder zijn we vrijer en productiever door ooit. 

Zijn organisaties klaar voor de remote medewerker? De recruiters bij Mens&IT zeker, want via recruitmentsystemen interviewen we al tijden vanachter de laptop en vaak tijdens een wandeling in de buurt van de kandidaat. Hoe zit het dan met onboarding; het wennen aan en inwerken in de organisatie? Ook daar zijn online onboardingstools voor met complete workflows inclusief ondertekening van contract, trainingen, welkoms-emails, -films en nazorg; 100% betrouwbaar gehost in private of public cloud. Als de nieuwe medewerker 100% remote moet werken, missen we nog iets? Natuurlijk: echt, betekenisvol sociaal contact dat verder gaat dan de ‘gezellige’ vrijdagmiddagborrel achter de laptop. 

Noodgedwongen wordt de thuiswerkplek de norm en het oude kantoor de ontmoetingsplaats voor collega’s. Die plek is nog wel nodig voor echt brainstormen, creatieve processen en teambuilding. Vergaderen niet persé, want die blijken remote een stuk efficiënter. Als het vertrouwen bij werkgevers groot genoeg is zijn is er winst te behalen; minder saai kantoor, efficiënte samenwerkingsplekken die relatief kort nodig zijn en systemen waarmee samenwerking én het delen van documenten online georganiseerd worden. Ik ben benieuwd welke grote werkgevers het roer omgooien naar Werknemer 3.0. 

Bij Mens&IT werken én luisteren we graag naar IT-ers en opdrachtgevers, vooral omdat we zélf uit de IT komen. Onze Devops, Infra en Cloud specialisten maken Werknemer 3.0 mogelijk. Wat vind jij van ons? Laat het ons weten via info@mens-en-it.nl. 

 

De groeten van de mensen achter
Daphne

Daphne

Danielle

Danielle