2 Jobs | 21 Resumes

De 9 tot 5 mentaliteit

De 9 tot 5 mentaliteit, bestaat het?

Ik vind het niet eens zo negatief klinken. Van 9 tot 5 werken klinkt best wel prima. Een korte zoektocht op mijn vriend Google verteld mij het volgende over de exacte betekenis van deze term:
‘De 9-tot-5-mentaliteit staat voor het aantal uren dat mensen voor hun werk over hebben. Iemand mét deze mentaliteit, komt om 9 uur op kantoor en vertrekt stipt om 5 uur. Mensen zonder deze mentaliteit vinden het geen probleem om over te werken als dat nodig is’.

Iedereen is op andere momenten productief, of de ene dag productiever dan de andere dag. Zo heel af en toe zal dat best precies tussen 9 en 5 plaatsvinden, maar ik denk dat productiviteit meestal een wat kortere houdbaarheidsdatum heeft. Wat doe je dan als je toch verplicht vastzit op je werk tot 5.10 uur?

ZZPers worden over het algemeen ingehuurd voor een bepaald project, of voor een bepaald aantal uren om de klus te klaren. Zouden ZZPers hier dan (soms) ook last van hebben?

Nu ga ik even heel eerlijk zijn; ik heb zeker geen 9 tot 5 mentaliteit. Ik werk namelijk liever nog korter. Wat hier tegenover staat is namelijk flexibiliteit en effectiviteit. Ik weet immers dat als ik om half vier de deur van kantoor dichttrek, dat ik al mijn productiviteit in die dag heb gestoken en de taken van de dag heb afgerond. In mijn brein is er dan ook weinig ruimte meer over, maar mocht ik om 9 uur ’s avonds gebeld worden met de vraag of ik even iets kan aanpassen, dan doe ik dat ook met alle liefde. Het geleverde werk is van kwaliteit, er is over nagedacht en is zo goed mogelijk afgerond. Dit lukt echter alleen als ik gemotiveerd ben om mijn werk te doen.

Hoe blijf je gemotiveerd en daarmee effectief? Hier een paar tips die je misschien kan inzetten!

1. Schrijf je doelen en taken op, zorg dat je iets hebt om af te vinken. Niets is fijner dan in een paar uur een aantal punten van een lijst af te kunnen strepen.

2. Mocht het binnen je project niet zijn afgesproken, doe het dan zelf en stel een deadline op. Tijddruk doet (vaak) wonderen.

3. Probeer buiten werk om tijd te spenderen met een collega, of iemand met wie je nauw samenwerkt. Het is fijn om iemand op je werkplek te hebben die tussen collega en vriend in zit.

4. Neem genoeg pauze. Een half uurtje over acht uur werken is niet voldoende pauze. Sta elk uur op om 5 tot 10 minuten te wandelen, koffie te halen, of om even te kletsen. Vooral beweging is belangrijk!

5. Als je je ‘mood’ kwijt bent om je werk af te maken, of je merkt dat je al een aantal dagen vast zit, zorg dan dat je iets totaal anders gaat doen. Er zijn zat activiteiten die je motivatie opnieuw zullen aanwakkeren, zoals bijvoorbeeld een conferentie, een netwerk borrel of een ander informatieve of creatieve activiteit.

Het gaat er niet om hoeveel uur je voor je werk over hebt. Het gaat er om of je verantwoordelijk en gemotiveerd genoeg bent om hetgeen af te maken waar je voor betaald word. En die verantwoordelijkheid komt sneller als je gemotiveerd bent!

« »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Powered by Two Dutch Guys l 2016